מהו רפלוקס?

רפלוקס הוא חזרה של תוכן הקיבה דרך הושט החוצה דרך הפה ולפעמים גם דרך האף. שכיח מאוד אצל תינוקות עד גיל שנה וחצי למרות שאצל רוב התינוקות הרפלוקס יעבור עם התחלת המוצקים ומעבר לתנוחות ישיבה שמשפיעות על הזווית של השריר שבין הוושט לקיבה ובכלל הבשלת מערכות הגוף.
איך נראה תינוק שסובל מרפלוקס? בדרך כלל יזוז בחוסר נוחות תוך כדי ההנקה ואחריה, יקשית את גבו לאחור ולעתים גם בכי שיופיע תוך כדי ואחרי ההנקה.
רפלוקס סמוי או גלוי לרוב אינו עניין עבור התינוקות כל עוד עולים במשקל. הקושי מתחיל כאשר התינוק לא עולה במשקל כמצופה מכיוון שפולט כמות גדולה מהאוכל החוצה ולא נשארת כמות מספקת בגוף או כשהתינוק מעדיף להמנע מהנקה בגלל חוסר הנוחות שהיא גורמת לו, בעיקר כאשר הזרימה מאוד מאוד חזקה.
מה ניתן לעשות? רפלוקס ידוע כנפוץ פחות אצל תינוקות יונקים. גם כשיש רפלוקס אצל תינוק יונק התופעה מופיעה פחות וחולפת מהר יותר. חלב אם מתעכל מהר יותר כך שיש פחות תוכן בקיבה בזמן נתון.
תנוחה - כשהתינוק עולה במשקל בצורה טובה והתינוק לא מרגיש רע בגלל כמות הפליטות אפשר להקל עליו על-ידי הנקה בתנוחה אנכית, החזקה לאחר ההנקה למשך 30 דקות בתנוחה אנכית, הגבהת מראשות המיטה או העריסה כך שתהיה גבוהה יותר מהרגליים. נסו שיהיה פחות לחץ על בטן התינוק כך שהחזקה בטרמפולינה/סלקל פחות מומלצת אלא תנוחות יותר "ישרות".
כמות - הנקות תכופות כך שהתינוק מקבל בכל פעם כמות קטנה של חלב-אם עוזרת לתינוק להתמודד עם הלחץ בקיבה וכך פחות תוכן מהקיבה עולה חזרה וזו הקלה גדולה עבור התינוק. יש תינוקות שמסדרים לעצמם את ההנקות כך שיהיה להם נוח יותר מאשר כמויות גדולות לעתים רחוקות יותר. במידה ולא, אפשר להציע למשך כמה ימים הנקות קצרות ותכופות ויכול להיות שזה יגרום לתינוק לאכול ביוזמתו לעתים תכופות.
תנועה - הנקה תוך כדי תנועה עוזרת להרבה אמהות להפוך את ההנקה לנעימה יותר לתינוק ובעקבות כך גם לאמא...
הנקה להרגעה - לתינוקות יש יכולת לווסת את כמות החלב שמגיעה בהנקה. ככל שהשד מרגיש רך יותר ו"ריק" יותר כך הזרימה מהשד איטית יותר ומאפשרת לתינוק לינוק להרגעה ומעט העברת חלב. המציצות עוזרות לתינוק לעכל את האוכל במערכת העיכול שלו.
הפחתת קפאין - נמצא קשר בין צריכת קפאין על ידי האמא והחמרת הרפלוקס.
רגישות - יש תינוקות שפולטים הרבה בגלל רגישות למזון שעוברת בחלב-אם. לעתים הפחתה של מוצרי חלב עוזרת לכמות הפליטות ואפשר לנסות ולראות איך זה עובד עבורכן - הוצאה של מוצרי החלב למשך כמה שבועות.
טיפול רפואי - במקרים מסויימים רופא ילדים רושם תרופות המווסתות את החומציות ומקלות על חוסר הנוחות בעליית התוכן לוושט.
תמ"ל מיוחד לרפלוקס, המבוסס על חלב פרה עשוי לגרות את תופעת הרפלוקס ולהחמיר אותו כך שההמלצה לעבור לתמ"ל צריכה לקחת בחשבון עליה במשקל והתנהגות התינוק ורק בהתייעצות עם גורם רפואי מוסמך התומך בהנקה. ההמלצה היא לנסות קודם כל לעזור לתינוק ללא הפסקת הנקה מכיוון שההנקה יכולה להמשך גם תקופה ארוכה אחרי שהרפלוקס עובר... עוד שאלות? מוזמנות ליצור קשר בטלפון או בווטסאפ 052-2827900
Comments